A'dan Z'ye İK

Asgari Ücret: 2017 itibari ile Net: 1.404 TL Brüt: 1.777 TL’dir.

Bildirim Süresi:
6 aydan az ise; 2 hafta
6 ay – 1,5 yıl arasında ise; 4 hafta
1,5 yıl – 3 yıl; 6 hafta
3 yıldan fazla ise 8 haftadır.

Cari Açık: Ülkenin dış satımıyla dış alımı arasında oluşan açık, dış ticaret açığıdır.

Çalışma Saatleri: Yasal olarak bir kişinin çalışma süresi haftalık 45 saattir. Bu süre işin gereklerine bağlı olarak, günlük en fazla çalışma süresi 11 saati geçmemek üzere haftanın günlerine eşit olarak dağıtılabilir. Kanunda aylık çalışma süresi için herhangi bir özel düzenleme getirmemektedir. Bir kişinin normal aylık çalışma süresinin haftada 45 saat olarak farz edildiğinde 6x7,5=45 çalıştığı varsayılarak SGK işlemlerin de bir ay 30 gün olarak dikkate alındığından, aylık çalışma süresi de 30x7.5=225 saat olarak uygulanmaktadır.

Deneme Süresi: Taraflarca iş sözleşmesine deneme süresi konulduğunda bu süre en fazla 2 ay kadardır. Ancak toplu iş sözleşmeleriyle deneme süreleri 4 ay olabilir.

Engelli Çalıştırma Oranı: 50 ve daha üzeri işçi çalıştıran işverenler mevcut çalışanlarının %3’ü kadar engelli personel çalıştırmakla yükümlüdürler. Bu oran özel sektör için uygulanan orandır, kamu işyerleri için mevcut çalışan sayısının %4’ü kadardır. 

Fazla Mesai: Haftalık 45 saatin üzerinde çalışılan süreler fazla mesaiye dahil olmaktadır. Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir. Zorunlu nedenlerle veya olağanüstü durumlarda yapılan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma için bu onay aranmaz.
Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda iki yüz yetmiş (270) saatten fazla olamaz.

Geçici İş Göremezlik: Çalışanın iş kazası geçirmesi, meslek hastalığına tutulması veyahut hastalık ve analık hallerinde kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulu raporlarında belirtilen istirahat süresince geçici olarak çalışamama halidir. Bu gelir kaybının telafisi, geçici iş göremezlik ödeneği ile sağlanır.

Haftalık İzin: Çalışanların hafta tatili hakkı, anayasal bir haktır.  İşçilerin 7 günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az 24 saatlik dinlenme hakkından (hafta tatilinden) yararlanmaları şarttır.

*International Labour Organization:  Ülkelerdeki çalışma yasalarında ve bu alana ilişkin uygulamalarda standartları geliştirmek ve ileriye götürmek gibi bir amaçla kurulan kuruluştur.

İstifa: Çalışanların görevinden, işinden kendi isteğiyle çekilmesi - ayrılmasıdır.

Kıdem: Kıdem tazminatı hesaplanırken işçiye çalıştığı her bir tam yıl için, giydirilmiş brüt ücretinin otuz günlük tutarı ödenir. Bir yıldan arta kalan süreler için aynı ücret üzerinden oranlama yapılmak suretiyle tazminat tutarı hesaplanır. Giydirilmiş brüt ücretten kasıt işçiye verilen ikramiye, prim, yakacak yardımı vb. çıkarlardır.
Kıdem tazminatı tavanı: 4.426,16 TL’dir.

*Labour Economics:  Sosyal politika, sosyoloji, psikoloji, çalışma ekonomisi ve iş ve sosyal güvenlik hukuku gibi sosyal bilimlerin bir çok dalını içine alan disiplinler arası bir alandır.

Mülakat:  İşyerinin eleman ihtiyacını karşılamak amacı ile istihdam edilecek adayı seçmek için yapılan görüşmedir.

Net Ücret: Brüt ücretten yapılan kesintiler (gelir vergisi, sigorta primi vs) sonrasında ele geçen ücrettir.

Oyunlaştırma: Oyun felsefesinin oyunsal düşünmenin ve oyun mekaniklerinin oyun-dışı alanlarda, motivasyonu arttırmak ve kullanıcıları problem çözmeye teşvik etmek için kullanılmasıdır.

Özel İstihdam Büroları: Özel hukukun koruması altında ve belirli bir sözleşme çerçevesinde işe yerleştirme faaliyeti karşılığı sadece işverenden ücret alarak, iş arayandan herhangi bir ücret ya da komisyon almaksızın iş gücü piyasasında iş arayanlarla eleman arayanlar arasında hizmet sağlayan gerçek ya da tüzel kişilerdir.

Performans Değerlendirme: Bireylerin ve organizasyonların performanslarını ölçen, doğabilecek problemleri önleyen, bireylerin sistem üzerinde kontrolünü artıran ve çalışanların iş memnuniyetini ön planda tutan bir değerlendirme metodudur.

Resmi Tatil: Resmi tatillerde günlük mesaisinin yüzde yüz fazlası kadar ücret ödenir.
1 Ocak Yılbaşı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı
24 Ramazan Bayramı Arifesi
25-26-27 Haziran Ramazan Bayramı
30 Ağustos Zafer Bayramı
31 Ağustos Kurban Bayramı Arifesi
1-2-3-4 Eylül Kurban Bayramı
28 Ekim Cumhuriyet Bayramı Arifesi
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Sigorta Bildirimi: Çalışanın işe başladığına dair bildiriminin sigortaya yapılmasına denir.

Şirket Türleri: Anonim Şirket, Limited Şirket, Komandit Şirket, Kollektif Şirket ve Kooperatif Şirkettir.

Toplu İş Sözleşmesi: İş yeri veya işletme düzeyinde, iş kolu esasına göre TİS yapma yetkisine sahip işçi sendikası ile işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren arasında yapılan iş sözleşmesidir. Buradan anlaşıldığı gibi, TİS'in işçi tarafında mutlaka işçi sendikası olmalıdır. Ancak işverenin sendika üyesi olması zorunlu değildir.

Usül ve Esaslar(İSG): İşçilere verilecek iş sağlığı ve güvenliğini kapsayan maddelerin bütünüdür. Eğitim konuları kendi arasında 3’e ayrılır. Bunlar genel konular, sağlık konuları ve teknik konulardır.
Detaylı bilgi için çalışanların *iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esasları hakkında yönetmeliğe bakabilirsiniz.

Ücret Yönetimi: İnsan kaynakları yönetimi sisteminde, işletmelerin doğru bir ücret sistemine sahip olmasıdır.

Amaçları
Ücret ödemesi konusunda yasal yükümlülükleri yerine getirmek.
İşletmenin stratejik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak.
Gerek iş görenler, gerekse işverenlerin çıkarlarına ters düşmeden işletme için en uygun ücretlendirmeyi gerçekleştirmek ve ücret düzeyini saptamak.
Ücret oluşumunu etkileyen faktörleri dikkate alarak mevcut sistemi gerektiğinde güncellemek.
Ücret ve her türlü sosyal yardım, sağlık ve yaşam sigortaları, emeklilik ve kıdem tazminatı gibi ücret benzerlerinin ödemesinin, işletme prosedürlerine göre aksamadan gerçekleştirilmesini sağlamak.
İş başvurusunda bulunan aday kalitesini yükseltmektir.

Vizite: Bir iş yerinde çalışan ve hastalanmış olan personelin sağlık kurumuna muayene olmak için iş yerinden/kurumundan aldığı belgenin adıdır.

Yan Haklar: İşletmelerin çalışanlarına ücret dışında verdiği ek yardımlardır.
Servis, Yemek çeki, Bilgisayar, Araç, Doğum yardımı, Vefat yardımı, Evlendirme yardımı, Ferdi Kaza Sigortası vb. gibi örnekler verilebilir.

Zımni Beyan: Bir hukuksal işlemin yapılmasında irade açıklamasının dolaylı olarak yapılmasıdır.


Bazı harfleri bulmamda bana yardımcı olduğu için canım babama, zımni beyan açıklaması içinse Çağdaş Boyacı’ya çok teşekkür ediyorum :)


Yorumlar