Cv Hazırlama Yöntemi

‘’Özgeçmiş hazırlamam lazım bana senin özgeçmişini gönderir misin?’’ sorusunu kullanmaktan kurtulun.

Buyrun size cv hazırlama yöntemi :)

Çeşitli nedenlerle çeşitli yerlere başvuruda bulunmak için cv’ye ihtiyaç duyarız. Cv dediğimiz şey aslında cv hazırlamaya karar verdiğimiz zamana kadar yaptıklarımızın özet olarak toplanıp kağıda geçirilmiş şeklidir. Peki cv nasıl hazırlanır neler olmalı neler olmamalı şöyle bir bakalım.

Öncelikle ilk izlenim her zaman çok önemlidir. Bir insanı tanımıyor dahi olsak dış görünüşüne göre birtakım yargılarda bulunabiliriz. Sizi tanımayan bir kişi cv’nize baktığı zaman gördüğü fotoğraf ona güzel şeyler ifade ettirmeli değil mi?

Fotoğraf ekleyin. Arkadaşlarınızla gezmede, sinemada, yemekte çekilip güzel çıktığınız fotoğrafları unutun. (İtiraf etmek gerekirse ilk cv hazırlayacağım zamanlarda aklımdan geçmişti ) Bu tür fotoğraflardan kırpılıp cv’ye eklenmiş fotoğraflar karşı tarafa özensiz olduğunuzu ve işi ciddiye almadığınızı gösterir. Eğer hazırlama amacınız yurtiçi yurtdışı projesi vs değilse özellikle iş içinse resmi olmalısınız. Bu nedenle en yakın fotoğrafçıya abartıya kaçmayan üsturuplu bir kıyafetle gidip fotoğraf çekilebilirsiniz. (Şık olmaktan hiçbir zaman zarar gelmez) Düzgün çekilmiş selfie’de cv de yer alabilir diyenler var ama ben bu düşünceye pek olumlu bakmıyorum, tercih meselesi.

Fotoğraf kısmı tamam.

Gelelim içerik kısmına. Bu kısımda insanları 2’ye ayırıyorum.
1- Zamanını etkin kullandığı için özgeçmişi dolu olacaklar
2- Zamanını dolu geçirmediği için özgeçmişi boş kalacaklar (maalesef)

Eğer okuyorsanız yeterli vaktiniz vardır ama mezunsanız biraz geç kalmış sayılabilirsiniz.

Fotoğraftan sonra giriş kısmına İsminiz, soyisminiz, doğum tarihiniz, yaşadığınız il ve iletişim bilgilerinizi (Telefon ve mail adresiniz) yazın.

Ardından -olanlar için- İş Deneyimleri diye başlık atıp en son çalıştığınız yerden itibaren deneyimlerinizi alt alta yazın.
Örneğin: Ekim 2015 – Mart 2016 İnsan Kaynakları Uzmanı, X Firması
Temmuz 2015 – Ağustos 2015 İnsan Kaynakları Stajyeri, Y Firması

Bu bittikten sonra Eğitim ve Öğretim diye başlık açıp altına en son mezun olduğunuz okuldan başlayarak okuduğunuz okulları yukarıdaki örnekteki gibi sıralayın.

Ardından Sertifikalar-Ek Bilgiler başlığı atıp bu kısma katıldığınız sertifika programlarını, kursları, kursa katıldığınız kuruluşun ismini ve seviyenizi(Z Language School, İngilizce Kursu -B1 Seviyesi gibi) varsa ehliyetinizi, askerlik durumunuzu, gönüllü çalışmalarınızı, önem teşkil eden sosyal faaliyetlerinizi yazabilirsiniz.

Gelelim Hobiler kısmına. İlk olarak şu algıdan tamamen kurtulmamız gerekiyor. Müzik dinlemek, televizyon izlemek hobi değildir. Bu kısım bazı işe alımcılar için dikkat çekici olabiliyor. Kişinin karakterini bu kısımdan anlayabiliyorlar. Mesela hobilerinde fotoğraf çekme veya resim yapma yazan kişilerin yaratıcı olduğunu, basketbol gibi spor dallarını yazan kişilerinse takım çalışmasına yatkın olabileceğini düşünebiliyorlar.

Bir önemli kısımda burası: Referanslar
Referans dediğimiz şey okulda, stajda, iş hayatınızda, katıldığınız projelerde tanıştığınız bir kişinin (bu kesinlikle arkadaşınız değil) size kefil olabilmesidir. Okuyorsanız hocanız, staj yaptıysanız uzman, şef veya müdürünüz olabilir.
Referansınıza karar verdikten sonra isim soyisim, cep telefonu, ne iş yaptığı ve hangi kurumda çalıştığını yazın. Ayrıca referans olarak yazdığınız kişiye referanslarınızda yer aldığını haber verin. Şöyle ki sizi işe alacaklarsa son aşamada referanslarınız tek tek aranıp hakkınızda bilgi alınacaktır. Özgeçmişinize bakan kişi referansınızı aradığında olaydan habersiz veya tedbirsiz olmasın. En fazla 3 kişi yazmanız yeterli.

Dipnot: Eğer özellikle bir meslek için cv gönderecekseniz cv’nizin giriş kısmına Özet diye başlık açıp neden o işi yapmak istediğinizi, kariyer hedefinizi, o iş için uygun özelliklerinizi çok uzun olmayacak şekilde (aman buna dikkat!) en fazla 5-6 cümle ile açıklayınız.

Özgeçmişiniz tamamlandı,

Bol şans!



Yorumlar